Minnesanteckningar från föräldramöte den 27 januari 2011
C:a 40 föräldrar deltog .
Ny gymnastiklärare, vikarie, Nisse, ung, nyutexaminerad, presenterade sig. Vikarierar året ut för David.
Love ny engelsklärare tar över efter Simona. Förhoppningsvis blir han kvar ända upp till och med nian.
Resten är det gamla gänget lärare.
Vi delades upp i grupper och satt och pratade om tre olika frågor;
Synpunkter om bloggen;
Arbetslaget har försökt fånga upp alla frågor som kom upp på förra föräldramötet och mycket har blivit bättre och mer ska bli det.
Föräldragruppernas synpunkter:
Bloggen har blivit bättre, funkar bättre som dubbelcheck mellan lärare, föräldrar och elever.
Men vissa ämnen saknas helt och det är ojämnt mellan de olika ämnena. Alla måste finnas med där. Vi vill att alla ämneslärare ska skriva på bloggen, minimikravet är att alla läxor ska finnas där.
Vill ha länk på bloggen till Knorrasidan. (Åtgärdat 28/1. Loans anm.) Vi vill ha telefonnummer till alla föräldrar men också till barnens mobiler på telefonlistan. Dock INTE på bloggen eller hemsidan utan denna lista skickas direkt till föräldrarna via mejl.
Alla som vill uppdatera listan med mobilnummer till barnen, e-postadresser etc kan mejla till Loan på mejadress [email protected]
Det är oerhört viktigt att det finns en så komplett lista som möjligt till föräldrarna, så att alla föräldrar kan få information som inte kan läggas ut på bloggen.
Oro kring kvalitetssäkring av språken, grammatik och glosläsning etc.
Kritik mot att det fanns en särskild grupp med elever som fått extrauppgifter i engelska. Nu ska eleverna arbeta på ett annat sätt, bl a med grupparbeten kring teman.
Oro kring kriterier och bedömning, att de ska vara tydliga och att man får bra respons på stora arbete, enskilda och gemensamma uppgifter. Att eleverna får feedback och möjlighet att resonera kring vad de har gjort.
Respons från lärarna:
Vi arbetar med planering och med glosor, men på annorlunda sätt, t ex genom att man får skapa en berättelse.
I engelskan finns glosmaskinen (ett dataprogram) . Både läroböcker och tema används.
Schemat har ändrats efter jul så att dagarna blivit längre. Å andra sidan börjar man senare fler dagar i veckan. Föräldragruppen drev frågan om längre pauser mellan lektionerna i höstas och en konsekvens av detta var att dagarna blev längre. Till nästa år kan det vara så att eleverna får sitta och fundera över hur ett schema skulle kunna se ut till 9:an.
En effekt av schemaomläggningen blev att det är två timmar i veckan som är s k ”fria arbetspass” där eleverna jobbar själva med olika ämnen.
Alla får jobba med det de vill och behöver och det finns någon eller några från arbetslaget med som kan stötta och hjälpa till.
Det finns kritik från eleverna att de har för många lektioner. Men det är viktigt att ha lärarledda lektioner, det påverkar kvaliteten på inlärningen.
Sociala frågor:
Att vara tonårsförälder, regler, normer och värderingar.
Det blir nattvandringar vid 6 tillfällen för åttorna under våren. Vi måste få snurr på det så att alla föräldrar är med vid något tillfälle. Man måste vara minst 2-3 föräldrar som går…
Nytt möte strax före Valborg, då tar skolan hit närpolisen också, samt sitter tillsammans föräldrar och elever och diskuterar i grupper.
Polisen Medborgarplatsen är i skolan varje torsdag och äter lunch och vill lära känna eleverna.
Föräldrasynpunkter:
Man har mest kontakt med det egna barnets kompisars föräldrar. Generella regler för tider etc är nog svårt att ha. Men många föräldrar har kontakt med närstående kompisars föräldrar och stämmer av med dem.
Viktigt att informera varandra om vad som händer, kontakt med fältarna om tobak, alkohol och narkotika.
Klassresan
Alla tycker att det är intressant med början av 9:an .
Det finns idag ca 48.000 kronor. Det är en ekonomisk fråga hur långt man kommer. Vässarö kostade 76.000. Tokyo känns nog lite avlägset. Men vi ska fortfarande ha aktiviteter för att få ihop pengar. Det finns också pengar att ansöka om. Denna termin är det Loan och Karins mentorgrupper som organiserar aktiviteter.
Förslag på resmål:
Kolarbyn i Skinnskatteberg.
Gotska Sandön.
Barnens ö eller Vässarö eller ngt liknande.
Barnen måste få bestämma utifrån realistiska förutsättningar.
Vid tangentbordet:
Elle - Kari Höjeberg (Mannes mamma)
Elle-Kari! Tusen tack för ett föredömligt protokoll. Och att det kom ut så snabbt.
Anna